UMTS-mast NEE!!

In 2010 zijn we opgeschrikt door de vergunningverlening van de gemeente Winterswijk aan T-Mobile voor het plaatsen van een 37,5 meter hoge UMTS-zendmast op het terrein van houthandel Souilljee aan de Bataafseweg. Door een aantal omwonenden is tegen dit besluit beroep ingesteld bij de rechtbank in Zutphen. Onlangs is ons beroep afgewezen. Een teleurstellende uitspraak, vooral omdat wij vinden dat onze bezwaren door de rechtbank niet serieus zijn genomen.

We laten het er echter niet bij zitten en gaan tegen deze beslissing in hoger beroep bij de Raad van State.

Onze belangrijkste bezwaren tegen de mast op een rijtje:
  • Bewoners zijn op geen enkele wijze bij de besluitvorming van de gemeente betrokken. De bekendmaking van de bouwaanvraag was uiterst gebrekkig en er is nooit aan enige voorlichting gedaan.
  • Vanwege de straling van de mast bestaat er bij omwonenden grote onrust ten aanzien van hun gezondheid en die van hun kinderen. Wetenschappelijke rapporten over de mogelijke gezondsrisico's van zendmasten stellen ons allerminst gerust. Over de gevolgen op langere termijn is nog maar weinig bekend. Bewoners binnen een straal van 400 meter lopen risico's. Wij, bezwaarmakers, wonen op slechts 50-100 meter afstand. Als de rechtbank in een ander geval (WaliĆ«nsestraat) een mast weigert vanwege bijenkasten op een afstand van 80 meter, moeten burgers in een dichtbevolkte woonwijk (incl. school) toch ook in bescherming genomen worden?
  • Woongenot: de 37,5 meter hoge mast steekt hoog boven de omgeving uit en verpest ons uitzicht. De mast is in strijd met redelijke eisen van welstand.
  • Gezondheidsrisico's en horizonvervuiling zorgen voor waardedaling van onze woningen. Deze waardedaling wordt geschat op minstens 15%.
  • De wijze waarop vergunninghouder T-Mobile de gekozen locatie heeft gemotiveerd is uiterst gebrekkig. De gemeente had hier nooit mee akkoord mogen gaan. Zeker niet nu de feiten hebben uitgewezen dat niet T-Mobile maar KPN de mast gaat bouwen.. Onze conclusie is dat de gemeente zijn oren heeft laten hangen naar de telecom-cowboys en zich niets gelegen heeft gelaten aan de mening van zijn eigen inwoners.
  • Er zijn betere locaties voor de mast, waarbij goede mobiele dekking gegarandeerd blijft, maar die minder nadelig zijn voor omwonenden (bv. Trias-velden). Dit is nooit serieus onderzocht. We betwijfelen trouwens of er wel een mast moet komen nu een tijdje terug de mast bij het Strandbad al met UMTS-zenders is uitgerust.
  • Zo'n lelijke hoge mast draagt bij aan de verrommeling van de oostelijke dorpsrand en is een aantasting van de natuurwaarden in dat gebied. Het gebied direct rondom de mast zit vol met vleermuizen. Vleermuizen zijn beschermd via de Flora- en faunawet. Door de straling van de mast zullen vleermuizen tot op een afstand van een paar honderd meter worden afgeschrikt. Wetenschappelijk onderzoek toont dit aan.

No comments: