Bewoners blijven zich verzetten tegen komst UMTS-mast

[ingezonden brief: Winterswijkse Weekkrant / Achterhoek Nieuws]

KPN en T-Mobile beschikken in Winterswijk over mobiele netwerken met een uitstekende dekking. Ervaringen van gebruikers en dekkingskaarten die de operators zelf hiervoor op internet presenteren bevestigen dit. Problemen doen zich alleen voor in het buitengebied. Desondanks wil men op twee lokaties (WaliĆ«nsestraat en Bataafseweg) nog meer UMTS-masten plaatsen, direct tegen dichtbevolkte woonwijken (Bargerbosch/De Rikker resp. De Pelkwijk) aan. De gemeente Winterswijk verschuilt zich achter de wens van KPN/T-Mobile ondanks felle protesten van buurtbewoners. Daar waar de gemeente via de media hoog opgeeft over mediation als tovermiddel ter oplossing van conflicten tussen burger en overheid, is zij in deze zaak tot geen enkel overleg bereid gebleken. 
Inmiddels heeft het strijdtoneel zich verplaatst naar de Raad van State in Den Haag. Daar zal men niet op gerekend hebben. Wij laten ons echter niet zomaar koeieneren en hebben inmiddels deskundigen ingeschakeld om onze argumenten nader te onderbouwen. Ruim 100 huishoudens in Winterswijk-Oost hebben aangegeven ons te steunen, niet alleen moreel, maar ook met een financiĆ«le bijdrage ter dekking van onderzoekskosten. 
Uit een rapport van de Universiteit Twente, in opdracht van ons opgesteld, blijkt inmiddels dat ook een mast, verder van de woonwijk af, bv. bij de sportvelden van Trias, voor genoeg dekking zal zorgen. Via een “second opinion” zullen we het ondermaatse advies van de welstandscommissie bestrijden. En met diverse wetenschappelijke studies zullen we de mogelijk schadelijke effecten van UMTS-straling onder de aandacht van de rechter brengen. 
Wat de uitkomst van dit alles ook moge zijn, vast staat dat het alle partijen veel tijd, moeite, geld en vooral frustratie heeft bezorgd. Onnodig ons inziens, als de gemeente vanaf het begin burgers serieus bij de besluitvorming had betrokken. 
Nu de overheid via frequentie-veilingen 3,8 miljard euro in de schoot geworpen heeft gekregen, zullen de telecom's ongestoord hun 4G-netwerken over ons land mogen uitrollen. Meer operators, meer zenders, die op meer frequenties gaan werken, waarop steeds hogere datasnelheden behaald moeten worden, betekenen een verder toenemende stralingsbelasting voor ons allemaal. Kunnen we hier ongelimiteerd mee door gaan? 
Het internationaal-wetenschappelijke BioInitiative 2012 rapport wijst erop dat in dit opzicht de grenzen bereikt zijn, zo niet al overschreden. Voor lokale politici, die vaak klagen over een lege en voorgekookte agenda, wordt het tijd niet langer weg te kijken en stelling te nemen. Een grens trekken en zeggen “tot hier en niet verder” of alles maar over je heen laten komen, “want het is zo goed tegen de krimp”?

No comments: